Hippoterapi

Hippoterapi Nedir?

Hippoterapi, sağlık profesyonelleri tarafından uygulanan, danışanın nöromotor, duyusal, bilişsel ve psikososyal fonksiyonlarını geliştirmeyi amaçlayan, atın sürece dahil edildiği bir terapi stratejisidir.

Hippoterapi uygulamalarında binicilik becerileri öğretilmemektedir. Bunun yerine danışanın sağlık ve öğrenme süreçlerini destekleyici terapi programları uygulanmaktadır.

Hedef Kitle

Serebral Palsi, Otizm Spektrum Bozukluğu, Down Sendromu, Multiple Skleroz, Denge ve Hareket Bozuklukları, Dil ve Konuşma Bozuklukları, Nöropsikolojik Bozukluklar, Post Travmatik Bozukluklar, Davranış Bozuklukları, Anksiyete, Depresyon, Bağımlılık…

Hippoterapinin Etkileri Nelerdir?

Danışanın durumuna ve terapinin hedefine göre değişmek ile birlikte hippoterapinin genel etkileri şunlardır:

-Denge ve postürde gelişme

-Motor becerilerde gelişme

-Dokunsal, duyusal, görsel, işitsel uyaranlarda artış

-Solunum fonksiyonlarında iyileşme

-İletişim ve sosyal becerilerde gelişme

-Bilişsel yetenekler üzerinde olumlu etki

-Özgüven, benlik saygısı ve motivasyonda artış

Hippoterapi Ekibi Kimlerden Oluşur?

Hippoterapi uygulamalarında profesyonel ve multidisipliner ekip yaklaşımı tedavi hedefine ulaşmak için hayati öneme sahiptir.

Hippoterapi uygulayıcısı olan terapistler, ilgili hippoterapi eğitimlerini almış sağlık profesyonelidir (fizyoterapist, ergoterapist, dil ve konuşma terapisti, psikolog…). At antrenörü terapi atlarının eğitim ve idaresinden, veteriner hekim terapi atlarının sağlığının sürdürülmesinden sorumludur.